İğde Meyvesi Nedir?

İğde ilkbaharda esen rüzgarlarla etrafa koku yayan ve pek bilinmeyen bir bitkidir. Minik sarı çiçekli bir bitki olarak bilinir. Latince adı elaegnus’tur. İğdegiller familyasına ait bir bitkidir. İğde dikenli bir ağaçtır ve tüylü yapraklara sahiptir. Gri renkli yaprakları vardır. Sonbahar ayında olgunlaşan meyveleri, kahverengi tonunu alır. Meyvesinin ince bir kabuğu vardır. Büyük çekirdeğe sahip bir meyvedir. Bazen kabuğunda ince beyaz lekeler oluşur. Yumuşak ve mayhoş bir tadı vardır iğdenin. Genelde zeytin büyüklüğünde bir meyvedir. Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişir. Özellikle karasal iklim bölgelerinde yetişen bir meyvedir. İğde içerisinde bolca A, C ve E vitamini bulundurur. İğde aktarlarda daha çok yemiş olarak satılmaktadır. Meyve olarak pek bilinmemektedir. İğde halk arasında cıcıcılık, cışkan, pisat adlarıyla da anılmaktadır. İğde meyvesinde; Organik asitler, Vitaminler, Flavon Glikozitleri, Uçan yağ, Tanen bulunmaktadır.


İğde Meyvesinin Faydaları

İğdenin çiçek ve yapraklarında çay yapılabilir.
İğdenin hoş kokulu açan çiçeklerinin içine çekerek koklanması zihni açmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir.
İğde Haziran ayında çiçek açmaya başlar, iğdenin kaynatılmış çiçeğinin suyu küçük çocukların ateşinin düşürülmesine yardımcı olur.
Bağırsak, böbrek gibi boşaltım sisteminin çalışmasına yardımcı olur ve oldukça çok faydalıdır. 
Mide bulantısını kesmede etkilidir ve ishale karşıda etkilidir.
Gastriti olan kişiler için oldukça faydalıdır. Midede ki acı su oluşumunu engellediği için bu gibi rahatsızlıklarda tercih edilebilir.
İnsanların kış günlerinde sıkça yakalandıkları grip, nezle gibi olaylara iyi gelir. Özellikle mevsim değişikliklerinden korunmak için tercih edilmelidir.
Mantar, egzama gibi deri hastalıklarına da iyi gelmektedir.
Bronşit hastalığı için iğdenin meyvesinin çekirdeklerinden macun yapılabilir.
Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Adet düzenlenmesinde oldukça faydalıdır.
Ayrıca öksürüğe iyi gelmektedir.
İnsanlarda ağız sağlığı içinde oldukça faydalıdır.
  • Vucüt direncini artırmaya yardımcı olur.İğde her türlü kullanıma uygun bir bitkidir. O yüzden kuru yapraklarından veya meyvesinden yararlanılabilir.







İğde Meyvesinin Zararları

Her bitkide olabileceği gibi iğdenin de çok tüketilmesi zarara yol açabilir. İğde susuz bir meyvedir. Hal böyle olunca kişide çok tüketilmesinden dolayı ağız kuruluğu oluşturabilir. Bu durumda kişide su içme ihtiyacı oluşturur. Ayrıca aşırı tüketmek kabızlığa yol açabilir. İçerisinde şeker bulunduğu için çok tüketmemek gerekir.

Yorumlar

Bizi Takip Edin ☑

facebook twitter google+ feedburner youtube

EN SON YORUMLAR